Pages

Follow my Twitter

Wednesday 27 January 2016

Resipi Masakan Ringkas

1. AYAM/IKAN/TELUR/UDANG/KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
2. AYAM TOMYAM
3. MURTABAK MAGGI
4. SUP AYAM
5. TELUR DADAR
6. SAMBAL SOTONG/TELUR/UDANG/IKAN BILIS
7. AYAM MASAK LADA HITAM
8. IKAN MASAK TEMPOYAK
9. NASI KERABU GORENG
10. AYAM MASAK KURMA
11. DAGING/AYAM/IKAN MASAK KICAP
12. KERABU MANGGA MUDA
13. KARI DAGING/AYAM/IKAN
14. AYAM PANDAN GORENG
15. PETOLA MASAK AIR


1. AYAM/IKAN/TELUR/UDANG/KETAM MASAK LEMAK CILI PADI


Bahan-bahan

AYAM/IKAN/TELUR/UDANG/KETAM
Cili padi
Serai 2 batang
Bawang merah 4 biji/Bawang besar 2 biji
Halia 2 cm
1/2 sudu teh kunyit
Santan (1 biji kelapa)
Garam secukup rasa
*Tambahan: Kentang

Cara-cara

1. Ketuk serai dan masukkan dalam periuk.
2. Bawang, kunyit, halia dan cili padi dikisar bersama sedikit air. kemudian tuangkan dalam periuk bersama asam gelugur
3. Masukkan secawan air ke dalam periuk. masukkan santan dan garam. kacau dengan api sederhana supaya teksturnya halus.
4. Siap!



2. AYAM TOMYAM


Bahan-bahan

Beberapa ketul ayam
1 kiub pati Tomyam (Knorr/Maggie)
2 batang serai
Halia 2cm
3 helai daun limau purut
5 biji cili padi
1 bawang besar dipotong empat
4 ulas bawang putih dipotong
*Tambahan: Kubis/lobak/bunga kobis/jagung


Cara-cara

1. Panaskan air dalam kuali sehingga mendidih. Masukkan bawang merah, putih, dan kiub pati tomyam.
2. Masukkan ayam, daun limau purut dan serai.
3. Masukkan garam secukup rasa.
4. Siap!

3. MURTABAK MAGGIE


Bahan-bahan (Maggie Kari)

1 bungkus maggie
1 paket perencah maggie kari
2 biji telor
sedikit minyak masak

Cara-cara

1.    1. Didihkan air dalam periuk, masukkan maggie dan masak hingga lembut. Toskan. Ketepikan.
2.    2. Dalam mangkuk lain, campurkan semua bahan lain kecuali minyak masak. 
       3. Masukkan maggie tadi dan gaul sekata.
4.    4. Panaskan minyak dan tuangkan adunan maggie tadi dan masak dengan api perlahan.  
       5. Balikkan kedua-dua belah dan masak hingga kuning keemasan.
5.    6. Angkat dan hidangkan dengan sos cili kegemaran.

4. SUP AYAM


Bahan-bahan:

Beberapa ketul ayam
1 batang kulit kayu manis *
1 biji bunga lawang *
1 biji buah pelaga *
1/2 biji bawang besar dimayang *
1 biji bawang putih dimayang *
1/2 inci halia dimayang *
2 cawan air
1 sup bunjut adabi
Daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Garam secukup rasa
*Tambahan: Kentang/lobak

Cara-cara
1. Tumis bahan-bahan bertanda * mengikut turutan dari kulit kayu manis hingga halia sampai naik bau.
2. Masukkan air dan ayam.
3. Masukkan sup bunjut dan garam secukup rasa.
4. Biarkan hingga mendidih/masak ayam.
5. Taburkan bawang goreng, daun bawang, dan daun sup.



5. TELUR DADAR

Bahan-Bahan

3 biji telur
1 biji bawang besar*
1 batang cili merah*
Daun sup*
1 sudu mayonis
Garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Hiris bahan bertanda * dan pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan garam dan mayonis secukup rasa
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga empuk.

6. SAMBAL SOTONG/TELUR/UDANG/IKAN BILIS


Bahan-bahan ( 2-3 orang makan )

  • 5 ekor sotong (kerat petak2)
  • Segenggam cili kering
  • Belacan (cubit sebesar ibu jari.boleh agak2 sendiri)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 serai (diketuk)
  • Sos Cili, Sos Tomato
  • Gula
  • Garam
  • 4 Cili padi (kalau nak pedas)

Cara-cara

  1. 1. Blend belacan, Cili kering, bawang merah
  2. 2. Kemudian, tumis bahan yang dah di blend dengan 3 sudu besar minyak.
  3. 2. Tumis hingga tukar warna sket.
  4. 3. Tumis hingga hapus minyak
  5. 4. Masuk sotong. Tunggu selama 15min. api sederhana.

7. AYAM MASAK LADA HITAM
  • 3 ketul isi ayam (Bahagian Dada-potong dadu)
  • 1 biji bawang merah (Dihiris)
  • 2 biji bawang putih (Ketuk/hiris)
  • 2 Inci Halia (Hiris/Ketuk)
  • 2 sd Lada Hitam (tumbuk kasar) nak lagi pedas tambah buat 4 sd
  • 2-3 batang cili merah (utk hiasan je..)
  • 1 biji cili benggala (patong dadu) ikut selera jika suka
  • 2-3 sd minyak masak
  • bahan perasa - garam,ajinamoto,gula

Cara-cara

  1. panas minyak untuk tumis bawang putih, halia, bawang merah (goreng hingga naik bau)
  2. masukan lada hitam & kacau sebati
  3. Akhir sekali masukkan hirisan ayam dan cili benggala, garam, ajinamoto,gula

8. IKAN MASAK TEMPOYAK

1 ekor ikan patin 
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih 
1kuntum bunga kantan - belah 2 
sedikit daun kesum 
1 keping asam keping jika perlu 
garam secukup rasa

Cara :
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau. 
Mas rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi dan kunyit.  
Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan. 
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.

Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.


9. NASI GORENG KERABU

3 cawan nasi putih
2 ulas bawang putih | dicincang halus
1 kuntum bunga kantan | dihiris halus
1 helai daun limau purut | dihiris halus
30gm timun | dibuang biji dan dihiris
30gm kacang panjang | dihiris halus
30gm kobis | dihiris
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang putih hingga wangi.
2. Kemudian, masukkan bunga kantan, daun limau purut, kacang panjang, kobis, dan timun.
3. Kacau sebentar. Masukkan nasi dan gaul rata.
4. Perasakan dengan garam secukupnya.
5. Hidangkan dan sedia dinikmati.


10. AYAM MASAK KURMA

Bahan-Bahan:

  • 1 kg ayam
  • 4 sudu besar rempah kurma ayam
  • 5 ulas bawang putih*
  • 5 ulas bawan merah*
  • 2 cm halia*
  • rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 biji tomato (dipotong 4)
  • 2 biji kentang
  • 1 biji lobak merah (didadu besar)
  • sedikir air asam jawa

Cara Membuat:

  1. Panaskan minyak
  2. Masukkan bahan kisar, rempah tumis dan rempah kurma ayam, kacau sehingga pecah minyak
  3. Masukkan ayam kacau sebati dan biar masak seketika
  4. Masukkan kentang dan lobak merah serta sedikit asamjawa
  5. Apabila kentang & lobak merah sudah empuk, masukan santan
  6. Kacau sebati dan biarkan mendidih
  7. Masukkan tomato, garam & gula secukup rasa


11. DAGING/AYAM/IKAN MASAK KICAP

Bahan-bahan ( utk lima orang )

  • 500g ayam , potong dan basuh
  • 2 ubi kentang dipotong ikut style masing2
  • 2 ulas bawang putih, kisar
  • 2 labu bawang besar, dipotong nipis
  • 2sm halia, dititik@hiris seperti batang macis
  • 1 asam keping
  • kicap manis
  • serbuk lada hitam, garam dan perasa
  • cili merah dan daun sop utk hiasan
  • 2 sudu minyak utk menumis

Cara-cara

  1. panaskan minyak, tumis bawang outih dan halia.
  2. bila naik bau, masukkan ayam, kentang, asam keping. tambah lebih kurang 1 cawan air, kecilkan api. tutup periuk, renihkan(didihkan dgn api kecil) lebih kurang 10 minit @ bila kentang empuk.
  3. bila kentang empuk , ayam pun sedang elok empuknya.
  4. masukan bahan2 lain. rasa asam garamnya. tambah sedikit gula jika suka. hias dengan daun sop. boleh dihidang dgn nasi @ pelengkap lontong

12. KERABU MANGGA MUDA

Bahan-bahan ( 1 family )

  • 350g isi mangga muda
  • 4 tbs udang kering-goreng tanpa minyak, blend kering sampai hancur
  • cili secukupnya
  • 2 tbs kacang tumbuk
  • 1 biji limau nipis-ambil kulit hijau, potong nipis2
  • sedikit cuka-kalau mangga tak masam
  • garam+gula +perasa secukupnya

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan, gaul rata2.
  2. Bila nak makan baru taruk kacang tumbuk.

13. KARI DAGING/AYAM/IKAN

Bahan-bahan ( 1 periuk kecil )

  • ayam
  • bwg kecil-dihiris
  • bwg pth-dihiris
  • halia-dimayang
  • cili kering-blend
  • awas menumis campuran-bunga lwg,kayu manis,jintan,halba etc
  • kentang belah 4
  • serbuk kari
  • santan
  • daun kari
  • garam gula ckp rasa
  • sedikit minyak utk menumis
  • air asam jawa

Cara-cara

  1. Potong dan bersihkan ayam.Toskan
  2. Masukkan sedikit minyak ke dlm periuk/kuali tumiskan bwg kecil,bwg putih,halia,cili,awas menumis,kentang dan sedikit daun kari hingga naik bau
  3. Sementara itu bancuhkan serbuk kari bersama garam,gula dan air asam jawa.Kacau sebati dan tuangkan ke dlm periuk /kuali tadi dan kacau.Biar seketika
  4. Bila dah mendidih masukkan ayam dan santan.Kecilkan api dan tutup periuk,biar 10 minit.
  5. Bila dah masak angkat dan hidangkan

14. AYAM PANDAN GORENG

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 ekor ayam (1kg)
  • * 3 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 batang serai
  • * 1 sk ketumbar
  • * 1 sk jintan manis
  • * 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
  • 2 sb santan pekat (optional)
  • 1 sb madu
  • garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
  • daun pandan

Cara-cara

  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
  2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
  3. Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
  4. Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
  5. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
  6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  7. Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

15. PETOLA MASAK AIR


Bahan-bahan ( sorang pun bley abih )

  • 3-4 biji petola (buang kulit dan potong bulat)
  • 20sen suun (rendam)
  • 2 biji telur
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • Air
  • Minyak
  • 1/4 kiub ikan bilis

Cara-cara

  1. Hiris bawang merah dan bawang putih.
  2. Panaskan sesudu minyak dan tumis bahan hiris. Bila dah naik bau, masukkan air secukupnya.
  3. Masukkan petola yg dah dipotong bulat. Masukkan juga suun tadi.
  4. Pecahkan telur dan kacau. Tambahkan kiub ikan bilis dan perisakan dengan garam.
  5. Siap untuk dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja..