2. PUDING JAGUNG
3. POPIA NESTUM
4. COKLAT RICE
5. CORN FLAKE MADU
6. KEK COKLAT SIMPLE TANPA TELUR
1. AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
Bahan-bahan
- 1 pek agar-agar
- 1 1/2 cawan gula
- 1 cawan air pandan (blender pandan)
- 1 sudu teh pewarna hijau
- 4 cawan air
- 2 cawan santan pekat
Cara-cara membuatnya :
1) Masukkan agar-agar, gula, 4 cawan air dan 1 cawan air pandan ke dalam periuk. Rebus sehingga agar2 hancur sepenuhnya.
2) Masukkan pewarna hijau. Gaul rata.
4) Masukkan santan.Tunggu sehingga menggelegak sekali dan boleh matikan api.
5) Tapis adunan ke dalam bekas dan biarkan sejuk.
6) Masukkan ke dalam peti sejuk supaya lebih sedap di makan.
1) Masukkan agar-agar, gula, 4 cawan air dan 1 cawan air pandan ke dalam periuk. Rebus sehingga agar2 hancur sepenuhnya.
2) Masukkan pewarna hijau. Gaul rata.
4) Masukkan santan.Tunggu sehingga menggelegak sekali dan boleh matikan api.
5) Tapis adunan ke dalam bekas dan biarkan sejuk.
6) Masukkan ke dalam peti sejuk supaya lebih sedap di makan.
2. PUDING JAGUNG
Bahan-bahan
- 1 tin jagung
- 1 tin susu cair
- 1 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan tepung kastad
- 3 cawan air
- garam secubit
Cara-cara:
- Campurkan semua bahan dalam kuali
- Masak atas api sederhana/kecil sehingga kental dan berkilat
- Masukkan puding yang telah masak ke dalam loyang
- Sejukkan dulu disuhu bilik
- Sejukkan dalam peti sejuk.
3. POPIA NESTUM
Bahan-bahan
- Kulit popia yang besar
- Nestum
- Gula kastor/ Gula kasar di blend
- Air 1 sudu ( untuk gam kulit popia yang dah digulung)
Cara-cara:
1-Gulung kulit popia dengan lidi satay.
2- Gunting serong, then goreng hingga kekuningan
3. Blend nestum dengan gula.
4- Masukkan nestum yang sudah di blend dalam balang. Masukkan popia yang dah goreng dan goncangkan.
4. COKLAT BUBBLE RICE
Bahan-bahan :
- 200gm bubble rice perisa coklat
- 200gm hirisan coklat masakan (dicairkan dgn teknik double boil)
- Coklat rice/gula manik warna-warni
- Mangkuk kertas
Cara-cara :
- Campurkan semua bahan-bahan di atas.
- Gaul rata.
- Masukkan dalam mangkuk kertas.
- Hiaskan dengan gula manik warna warni.
- Bakar selama 5 minit pada suhu 170degree celcius.
5. CORN FLAKE MADU
Bahan-bahan:
- Madu
- Cornflakes
- Papercup
- Coklat Rice
Cara-cara:
- Masukkan cornflake dan madu.
- Gaulkan
- Masukkan dalam papercup dan bakar sekejap. Suhu lebih kurang 160 - 170c lebih kurang 5 minit.
- Taburkan coklat rice.
6. KEK COKLAT SIMPLE TANPA TELUR
Bahan-bahan ( 1 biji sederhana untuk 8-10 orang )
- 3 cawan tepong gandum
- 1/2 cawan serbuk koko
- 2 cawan gula (castor sugar)
- 2 sudu teh baking powder
- (Kesemua bahan ini bolehlah disatukan)
- 2 cawan air
- 2/3 cawan minyak masak
- 2 sudu makan cuka
- 1 sudu teh esen vanilla
- (Kesemua bahan cairan bolehlah disatukan)
- Cokelat urai (untuk hiasan atau apa2 yang disukai)
Cara-cara
- Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas adunan (bahan kering dan bahan cairan)
- Putar/pukul sehingga semua bahan rata dan sebati
- Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu dengan margerin (supaya tak lekat) dan bakar sehingga masak (bila masukkan lidi keluar dgn bersih)
- Setelah kek masak dan sebelum sejuk bolehah ditaburkan cokolat urai ke atasnya (kalau dah sejuk nanti tak melekat)